Please rotate your phone to landscape.

Program

All timings are in Malaysian Standard Time

Pre Congress Workshop 1 (9/9/21)

SURGEON - POSTGRADUATE (UiTM)

Moderator: Abid Amir, Nazurah

08:00 - 10:00 hrs
FUNDAMENTALS IN CARDIAC SURGERY 1

2 Hrs

Cardiothoracic Surgical Cadaveric Anatomy Workshop Muhammad Abid Amir / Choy Ker Woon / Abdul Hamid

10:00 - 10:30 hrs

Morning Break

30 Mins

10:30 - 13:00 hrs
FUNDAMENTALS IN CARDIAC SURGERY 1 - cont’d

2.30 Hrs

Cardiothoracic Surgical Cadaveric Anatomy Workshop
Muhammad Abid Amir/ Choy Ker Woon / Abdul Hamid

13:00 - 14:00 hrs

Lunch

1 Hr

14:00 - 16:30 hrs
FUNDAMENTALS IN CARDIAC SURGERY 2

2.30 Hrs

Cardiothoracic Surgical Pathology Workshop
Norizal Mohd Nor

All timings are in Malaysian Standard Time

Pre- congress workshop 2 9/9/21 (Thursday)

Supported by Medtronic

SURGEON - CARDIAC SURGERY WORKSHOP (UiTM)

BEATING HEART BYPASS: OFF PUMP OR PUMP ASSISTED
08:30 - 08:40 hrs
Opening

10 Mins

08:40 - 09:00 hrs
How to Start OPCAB as Beginner?

20 Mins

Adli Azam Mohammad Razi

09:00 - 09:20 hrs
Coronary Artery Bypass Graft Surgery: The Fourth School of Thought?

20 Mins

Zamrin Dimon

09:20 - 09:40 hrs
Role of Anesthesiologist in OPCAB & Pump Assisted Beating Heart CABG

20 Mins

Nadia

09:40 - 10:00 hrs
Demonstration on Beating Heart Positioner and Stabilizer

20 Mins

Zamrin Dimon

10:00 - 10:20 hrs
Case Study Sharing (OPCAB)

20 Mins

Zamrin Dimon

10:20 - 10:40 hrs
Case study sharing (Pump Assisted Beating Heart CABG)

20 Mins

Adli Azam Mohammad Razi

10:40 - 11:00 hrs
Discussion

20 Mins

All timings are in Malaysian Standard Time

Pre- congress workshop 3 9/9/21 (Thursday)

09:00AM - 09:05AM
Welcome speech (Mr Shahrul)

5 Mins

Mr Shahrul Akmal

09:05AM - 09:25AM
How do I start (Advice for newbie)? Tips & Tricks

20 Mins

Dato Seri Dr Azhari

09:25AM - 09:45AM
Aortic valve sparing root replacement. Strategy to avoid The Catastrophe

20 Mins

Associate Prof Dr. Chataroon

09:45AM - 10:05AM
Bentall procedure and concomitant Aortic Arch replacement

20 Mins

Mr Paneer

10:05AM - 10:25AM
Diagnosis, planning and post-operative care for Aortic Root surgery

20 Mins

Mr Bagus Herlambang

10:25AM - 11:25AM
Virtual Bentall Wetlab – Harapan Kita

1 Hr

Mr Bagus Herlambang + Mr Dicky A Wartono

11:25AM - 11:50AM
Q&A Session

25 Mins

11:50AM - 01:50PM
Case Discussion (5 cases; 20mins per case)

2 Hrs

Case 1- Urgent Bentall - Dato Seri Dr Azhari
Case 2- Aortic valve sparing root replacement – Associate Prof Dr. Chataroon
Case 3- Aortic arch replacement - Mr Paneer
Case 4- Bentall’s Procedure for aortic root aneurysm in Marfain’s Syndrome patient – Mr Bagus Herlambang
Case 5- Bentall’s Procedure for Aortic dissection – Mr Dicky A Wartono

01:50PM - 02:00PM
Closing Speech & Wrap up

10 Mins

All timings are in Malaysian Standard Time

Pre Congress Workshop 4 (9/9/21)

PERFUSIONIST (UiTM)

Moderator: Mohd Hambali, Rafiq Sumardi

08:00 - 10:00 hrs
SESSION 1 - PERFUSIONIST CONCLAVE

2 Hrs

The Use of Mannitol in Adult Cardiopulmonary Bypass Prime Solution: Is it Beneficial?
Soh Ai Lim

Establishment of Quality Indicator and Outcome Measures of Perfusion
Kamarul Zaman Kader Maidin

Introduction to ECMO Set UP
Anuar Shadan

10:00 - 10:30 hrs

Morning Break

30 Mins

10:30 - 13:00 hrs
SESSION 2

2.30 Hrs

IABP Workshop
(Medisense Asia)

13:00 - 14:00 hrs

Lunch

1 Hr

14:00 - 16:30 hrs
SESSION 3

2.30 Hrs

IABP Workshop
(Livanova)

All timings are in Malaysian Standard Time

Pre Congress Workshop 5 (9/9/21)

INTENSIVE CARE (UiTM)

Moderator: Juita

08:00 - 10:00 hrs
SESSION 1 - PAIN MANAGEMENT

2 Hrs

Regional Anaesthesia
Rusnani

Fascial Plane Block
Fahmi

Quiz

10:00 - 10:30 hrs

Morning Break

30 Mins

10:30 - 13:00 hrs

Moderator: Rusnaini

SESSION 2 - USG IN CRITICALLY ILL PATIENTS

2.30 Hrs

HOCUS POCUS Part 1
Juita

HOCUS POCUS Part 2
Juita

Haemodynamics in Critical Care
Engku Naim

13:00 - 14:00 hrs

Lunch

1 Hr

14:00 - 16:30 hrs

Moderator: Siti Aznida

SESSION 3

2.30 Hrs

Pre-Operative Autologous Blood Donation and Iron Therapy
Isqandar Adnan

All timings are in Malaysian Standard Time

Main Conference 1 (10/9/21) Friday

08:00 - 10:00 hrs
SYMPOSIUM 1 | CARDIAC ADULT (CORONARY)

2 Hrs

Chairperson: Ahmad Zuhdi

Ischaemic Mitral Regurgitation: Updates and Recommendation
John Chan

Hybrid Coronary Revascularization vs. Contemporary Revascularization: Current evidences
Mohd Zamrin Dimon

Revascularization in Ischemic Heart Failure: Current Updates
Mohamed Ezani

Coronary Endarterectomy: Technical Tips and Considerations
Vivek Jawali

10:00 - 10:30 hrs
TEA SYMPOSIUM (EDWARD LIFESCIENCES)

30 Mins

Aortic Valve Patient Treatment Strategy In Cleaveland Clinic
Douglas Johnston

10:30 - 11:00 hrs
OPENING CEREMONY

30 Mins

Welcoming Speech by Organising Chairperson, 21st MATCVS Annual Scientific Meeting and Annual General Meeting
Dr Adli Azam Mohammad Razi

Presidential Speech, Malaysian Association for Thoracic and Cardiovascular Surgery
Tan Sri Dato’ Yahya Awang

Opening Ceremony Speech by Pengerusi Lembaga Pengarah Universitiy
Professor Emeritus Tan Sri Dato’ Sri Dr Ibrahim Shah Abu Shah

11:00 - 11:30 hrs
RAZALI HASHIM MEMORIAL LECTURE The Evolving Role and Status of Science, Engineering and Technology In Cardiac Surgery

30 Mins

Professor Dr. Lee Chuen Neng

11:30 - 12:30 hrs
PLENARY | CURRENT UPDATES

1 Hr

Moderator: Mohd Hamzah

IJN Cardiothoracic Database System
Alwi Mohamed Yunus

Future of Cardiothoracic Training in Malaysia
Zainuddin Wazir

12:30 - 13:00 hrs
LUNCH SYMPOSIUM 1 (MEDTRONIC)

30 Mins

Comparison of Safety and Hemodynamic Performance between the AVALUSTM Stented Aortic Valve Bioprosthesis Valve in Japanese Patients
Tomoyuki Fujita

Moderator : Adli Azam

13:00 - 14:30 hrs
E- Poster, Free Paper Viewing E- Booth Activities

1.30 Hrs

14:30 - 16:30 hrs
SYMPOSIUM 4 | INNOVATIONS AND PRACTICES IN PANDEMIC ERA

2 Hrs

Chairpersons : Zainuddin Wazir , Muhammad Abid’ Amir

1.Introduction to Paediatric ECMO & Impact of Collaboration with Adult ECMO
Ajay Desai

2.The Influence of Covid-19 on Cardiothoracic Surgical Education and Training in Australia and New Zealand
Julian A. Smith

3.Hyperinflammatory Covid-19 Lung Injury and Its Consequences
Felix Chua

4.Blood Patient Management in Cardiothoracic Surgery during the Covid-19 Pandemic: UITM Experience
Isqandar Adnan

16:30 - 17:00 hrs
TEA SYMPOSIUM 2 (BAXTER)

30 Mins

The Novel Dual Action PEG Coated Collagen Patch In CVT Surgery
Ulrich Stock

Moderator : Raghavendra Mayya

17:00 - 18:30 hrs
AGM & ELECTION

1.30 Hrs

All timings are in Malaysian Standard Time

Main Conference 2 (10/9/21) Friday

08:00 - 10:00 hrs
SYMPOSIUM 2 | CARDIAC ADULT (VALVULAR/ ARRHYTHMIA SURGERY)

2 Hrs

Chairperson: Alwi Mohamed Yunus

How to Predict Durability for Mitral Repair
Jeffrey Jeswant Dillon

Surgical Treatment of AF and Robotic MAZE Procedure
Aubrey Almeida

ERAS in Cardiac Surgery
Norhayati Anuar

Advances in surgical MAZE for treatment of AF
Choosak Kasemsarn

10:00 - 10:30 hrs
TEA SYMPOSIUM (EDWARD LIFESCIENCES)

30 Mins

Aortic Valve Patient Treatment Strategies
Douglas Johnson

Moderator : Sivakumar Krishnasamy

10:30 - 11:00 hrs
OPENING CEREMONY

30 Mins

Opening Speech by Organising Chairperson, 21st MATCVS Annual Scientific Meeting and Annual General Meeting
Dr Adli Azam Mohammad Razi

Presidential Speech, Malaysian Association for Thoracic and Cardiovascular Surgery
Tan Sri Dato’ Yahya Awang

Opening Ceremony Speech by Pengerusi Lembaga Pengarah Universitiy
Professor Emeritus Tan Sri Dato’ Sri Dr Ibrahim Shah Abu Shah

11:00 - 11:30 hrs
RAZALI HASHIM MEMORIAL LECTURE

30 Mins

The Evolving Role and Status of Science, Engineering and Technology In Cardiac Surgery
Professor Dr. Lee Chuen Neng

11:30 - 12:30 hrs
SYMPOSIUM 3 | CARDIAC ADULT (NEW TECHNOLOGIES)

1 Hr

Moderator : Pau Kiew Kong

LVAD
Mohd Nazeri Nordin

Advances In The Management of Heart Failure
Mohamed Ezani

12:30 - 13:00 hrs
LUNCH SYMPOSIUM (MEDTRONIC)

30 Mins

Comparison of Safety and Hemodynamic Performance between the AVALUSTM Stented Aortic Valve Bioprosthesis Valve in Japanese Patients
Tomoyuki Fujita

Moderator : Adli Azam

13:00 - 14:30 hrs
E- Poster, Free Paper Viewing E- Booth Activities

1.30 Hrs

14:30 - 16:30 hrs
SYMPOSIUM 4 | INNOVATIONS AND PRACTICES IN PANDEMIC ERA

2 Hrs

Chairpersons : Zainuddin Wazir , Muhammad Abid’ Amir

1.Introduction to Paediatric ECMO & Impact of Collaboration with Adult ECMO
Ajay Desai

2.The Influence of Covid-19 on Cardiothoracic Surgical Education and Training in Australia and New Zealand
Julian A. Smith

3.Hyperinflammatory Covid-19 Lung Injury and Its Consequences
Felix Chua

4.Blood Patient Management in Cardiothoracic Surgery during the Covid-19 Pandemic: UITM Experience
Isqandar Adnan

16:30 - 17:00 hrs
TEA SYMPOSIUM 3

30 Mins

Surgical Ablation The Cox Maze 4 Lesion Set & Why ?
Dr. Ralph James Damiano Jr.

Moderator : Adli Azam

17:00 - 18:30 hrs
AGM & ELECTION

1.30 Hrs

All timings are in Malaysian Standard Time

Main Conference 1 (11/9/21) Saturday

08:00 - 09:00 hrs
Young Investigator Award (YIA)

1 Hr

Panels
Datuk Dr. Ahmad Farouk Musa
Professor Dr. John Chan Kok Meng
Associate Professor Dr. Jamal Houssaini

Moderator : Dato’ Dr. Nur Ayub Md Ali

09:00 - 10:00 hrs
SYMPOSIUM 5 | CARDIAC ADULT (AORTIC)

1 Hr

Chairperson: Mohamed Ezani

Acute Aortic Syndrome : A Systematic Approach
Paneer Selvam

TEVAR : Current Indication and Guidelines
Sivakumar Krishnasamy

Aortic Arch Aneurysm : Endovascular Approach
Ismazizi Zaharudin

10:00 - 10:30 hrs
TEA SYMPOSIUM 4 (AstraZeneca)

30 Mins

Importance of Surgeons in A Multi-Disciplinary Team for Early Stage Epidermal Growth Factor Receptor Mutated Non-Small Cell Lung Cancer Management
Gavin Wright

10:30 - 10:35 hrs
MATCVS Presidential Address

5 Mins

Tan Sri Dato Dr. Yahya Awang

10:35 - 10:40 hrs
SEATS Presidential Address

5 Mins

Prof Dr. Agasthian

SYMPOSIUM 1 | THORACIC SURGERY UPDATES

Chairpersons: Aneez D.B Ahmed, Susan Hendriani Mety

10:40 - 10:50 hrs
Lung Cancer Screening Trials

10 Mins

Sivakumar Krishnasamy

10:50 - 11:00 hrs
Segmentectomy Vs Lobectomy

10 Mins

Soon Sing Yang

11:00 - 11:10 hrs
ADURA Trial And Surgery

10 Mins

How Soon Hin

11:10 - 11:20 hrs
Immunotherapy And Surgery

10 Mins

Tho Lye Mun

11:20 - 11:30 hrs
DISCUSSION

10 Mins

SYMPOSIUM 2 | THORACIC NEW TECHNOLOGIES

Moderator: Adli Azam, Edmund E. Villaroman

11:30 - 11:45 hrs
AI/ 3D CT Recon in Thoracic Surgery

15 Mins

Raja Rizal Azman

11:45 - 12:00 hrs
NIFR ICG Use in Thoracic Surgery

15 Mins

Boonlawat Homvisesr

12:00 - 12:15 hrs
Nodule Localization

15 Mins

Toshihiko Sato

12:15 - 12:30 hrs
Robotic Techniques

15 Mins

Aneez D.B Ahmed

12:30 - 12:45 hrs
EBUS/ENB

15 Mins

Tie Siew Teck

12:45 - 13:00 hrs
DISCUSSION

15 Mins

13:00 - 14:00 hrs
LUNCH SYMPOSIUM 2

1 Hr

Chairperson : Professor Dr. Agasthian
State of Art : Lobar Transplantation
Professor Dr. Hiroshi Date

SYMPOSIUM 3 | THORACIC (HOW I DO IT SESSION)

Moderator: Punnarek Thongcharoen, Soon Sing Yang

14:00 - 14:15 hrs
VATS Lobectomy

15 Mins

Edmund E. Villaroman

14:15 - 14:30 hrs
Lymph Nodes Dissection

15 Mins

Mingyon Mun

14:30 - 14:45 hrs
Management of VATS Complications

15 Mins

Kim Hyeong-Rul

14:45 - 15:00 hrs
VATS Thymectomy

15 Mins

Pranya Sakiyalak

15:00 - 15:15 hrs
Chest Wall Reconstruction

15 Mins

Harish Mithiran Muthiah

15:15 - 15:30 hrs
Pediatric Airway Surgery

15 Mins

Vu Huu Vinh

15:30 - 15:45 hrs
Non Intubated VATS

15 Mins

Soo Ing Xiang

15:45 - 16:15 hrs
DISCUSSION

30 Mins

16:15 - 17:00 hrs
CLOSING CEREMONY

30 Mins

All timings are in Malaysian Standard Time

Main Conference 2 (11/9/21) Saturday

08:00 - 09:00 hrs
Young Investigator Award (YIA)

1 Hr

Panels
Datuk Dr. Ahmad Farouk Musa
Professor Dr. John Chan Kok Meng
Associate Professor Dr. Jamal Houssaini

Moderator : Dato’ Dr. Nur Ayub Md Ali

09:00 - 10:00 hrs
SYMPOSIUM 6 | CARDIAC ADULT (MIS)

1 Hr

Chairperson: Shahrul Amry

MIS Anaortic Total Arterial Off Pump CABG
Keita Kikuchi

MICS Aortic Valve Replacement: Approaches and Considerations
Hiroshi Tsuneyoshi

Robotic Cardiac Surgery: What are the Current Evidences?
Aubrey Almeida

The Way Forward for MICS Training: Setting Up a Centre of Excellence
Theo Kofidis

10:00 - 10:30 hrs
TEA SYMPOSIUM 4 (AstraZeneca)

30 Mins

Importance of Surgeons in A Multi-Disciplinary Team for Early Stage Epidermal Growth Factor Receptor Mutated Non-Small Cell Lung Cancer Management
Gavin Wright

10:30 - 13:00 hrs
SYMPOSIUM 9 | PAEDIATRIC

2.30 Hrs

Moderator: Khairul Anuar Abdul Aziz

Current updates on complex airway surgery in children
Nagarajan Muthialu

Paediatric ECMO: Where are we now?
Tanya Perry

Teamwork in airway surgery
Nagarajan Muthialu

How Do We Set Up A Paediatric Mechanical Heart Service in Malaysia
David Morales

Discussions and Q&A

13:00 - 14:00 hrs
LUNCH SYMPOSIUM

1 Hr

14:00 - 16:15 hrs
SYMPOSIUM 11| PAEDIATRIC

2.15 Hrs

Chairperson : Sivakumar Sivalingam

What Can an Adult Cardiac Surgeon Learn from A Paediatric Cardiac Surgeon
Victor Tsang

What a paediatric cardiac surgeon learn from an adult cardiac surgeon
Shahrul Amry

Role of Database in Quality Improvement and Patient Safety: Lessons from STS and World Database for Congenital Heart Surgery
James St Louis

16:15 - 17:00 hrs
CLOSING CEREMONY

45 Mins

WELCOME MESSAGE

Dr ADLI AZAM MOHAMMAD RAZI

Organising Chairman,
21st Annual Scientific Meeting and Annual General Meeting
Malaysia Association Thoracic and Cardiovascular Surgery (MATCVS)

Assalamualaikum and greetings to everyone

Warmest welcome to all participants attending the 21st edition of the Annual Scientific Meeting and Annual General Meeting of the Malaysian Association of Thoracic and Cardiovascular Surgery (MATCVS), the unique and first time ever in a virtual platform. It has been a challenging time for all of us, since WHO announced that COVID 19 as a world pandemic on 11th March 2020, although some of us had already felt the heat beforehand. We have had to adjust our routine, be innovative in replacing matters that are not readily available like before, and subsequently evolving to the new norm, “learning to dance in the rain”.

As MATCVS Scientific Meeting has been an annual event for the cardiothoracic fraternity in Malaysia for more than 20 years, it had to be postponed for almost 2 years, due to the current pandemic. Yet, as a society which is governing the cardiothoracic activities for its members, waiting and hoping the pandemic to be at zero level is not an option. The Council Members had decided to move forward and hold the Annual General Meeting (AGM) and the Scientific Meeting (ASM) in a virtual platform.

For the first time, our ASM and AGM will be in a very unfamiliar environment. No more physical meetings for surgeons to meet their 'gurus’ or mentors, the industries to mingle with the cardiothoracic team from multiple centers and the other usual activities. However, this limitation should not be the reason for us to withhold this event. Virtually, we are still able to communicate, interact, connect and participate in a conference mode. The academic activities via virtual symposium and pre congress workshops will be supplemented by live discussions. E-posters and free papers in video format will be evaluated and judged to qualify for the ‘Young Investigator Award’ and ‘E-Poster SEATS Thoracic Prize’. E-booths managed by industries, will enable us to view their products, having virtual discussions and the platform to ask questions.

This virtual event platform has some very inventive and advantageous features. The participants will be able to return and access the platform for a duration of three (3) months, after the actual virtual event ends. This feature enables the participants to view any recorded sessions as many times as they wish, or if they had missed any sessions during the actual session date. This gives participants the opportunity to view all the sessions in their wish list, at a later time.

I wish to take this opportunity to extend my gratitude to all the Committee Members, who endlessly dedicated their time, energy and thoughts to ensure that this first virtual event will be an inspiring and successful one. I would also like to extend my appreciation to the industries that have been supporting MATCVS in this difficult time. Surely, an immense gratitude to all the Faculty Members, for their major contribution, in making this an impressive and grand meeting

Lastly, I wish to sincerely apologise for any shortcoming or inconvenience. I believe there are many more innovative possibilities to explore and learn for more successful meetings in the future.

Terima Kasih.

Faculty

Malaysia Speakers

Tan Sri Dato Dr. Yahya Awang

Dato’ Dr Mohd Hamzah Kamarulzaman

Dato’ Seri Dr. Jeffrey Jeswant Dillon

Prof Dato’ Seri Dr. Mohd Azhari Yakub

Prof Dato’ Dr Mohamed Ezani

Prof. Dr. Alwi Bin Mohamed Yunus

Dato’ Dr. Mohd Nazeri Nordin

Dr. Sivakumar A/L Sivalingam

Dr. Paneer Selvam A/L Krishna Moorthy

Dr. Abdul Rais bin Sanusi

Dr. Pau Kiew Kong

Dr. Khairul Anuar Abdul Aziz

Dr. Shahrul Akmal bin Saat

Dr. Ismazizi Bin Zaharudin

Prof. Dato’ Dr. Zainuddin Bin Wazir

Prof. Mohd Zamrin Bin Demon

A.Prof. Dr. Muhammad ‘Abid bin Amir

Dr. Adli Azam Bin Mohammad Razi

AP. Dr. Sivakumar Krishnasamy

Prof. Dr. Shahrul Amry

Prof. John Chan Kok Meng

Dato’ Dr. Ahmad Farouk Musa

Prof. Dr. Abdul Hamid Abd Rashid

A.Prof Jamal Houssaini

Dr. Noor Hashida @ Juita Hassan

Dr. Nadia Hanom Ishak

Dr. Isqandar Bin Adnan

Dr. Rusnaini Mustapha Kamar

Dr. Mohd Fahmi Zakariah

Dr. Engku Naim Bin Engku Mohd Nasir

Dr. Norizal Bin Mohd Noor

Dr. Choy Ker Woon

AP. Dr. Raja Rizal Azman

Dr. Tho Lye Mun

Dr. Soon Sing Yang

Dr. Tie Siew Teck

Prof. Dr. How Soon Hin

Dr. Norhayati Anuar

Dr. Ahmad Zuhdi bin Mamat

Mr. Anuar Shadan

Ms. Soh Ai Lim

Mr. Kamarul Zaman Kader Maidin

Ms. Bacilus Hong

Mr. Lim Chee Ming

International Speakers

Professor Julian A. Smith

Professor Victor Tsang

A.Prof. Dr Kim Hyeong-Ryul

A.Prof. Dr. Theodoros Kofidis

Dr. Aubrey Almeida

Dr. Vivek Jawali

Dr. Hiroshi Tsuneyoshi

Dr. Susan Hendriarini Mety

Dr. Nagarajan Muthialu

Dr. David L.S. Morales

Dr. James D. St Louis

Dr. Felix Chua

Prof. Dr. Agasthian Thirugnanam

Dr. Aneez D.B Ahmed

Dr. Edmund E. Villaroman

AP. Dr. Punnarerk Thongcharoen

Prof. Dr. Mingyon Mun

Dr. Harish Mithiran Muthiah

AP Dr. Toshihiko Sato

AP Dr. Soo Ing Xiang

AP. Dr. Boonlawat Homvises

Dr. Bagus Herlambang

Dr. Dicky Aligheri Wartono

Dr. Choosak Kasemsarn

Dr. Ajay Desai

Dr Keita Kikuchi

AP. Dr. Vu Huu Vinh

AP. Dr. Pranya Sakiyalak

Prof. Dr. Hiroshi Date

Professor Chuen Neng Lee